בעיות בוושט 

תוכן עניינים

הוושט הינה איבר שרירי באורך של כ- 25 ס"מ שתפקידו להוביל את המזון הנבלע אל הקיבה. זהו איבר שמפריד בין שני חלקים שונים לגמרי במערכת העיכול מבחינת תנאים פיזיולוגיים, מה שחושף אותו לאורך השנים ללא מעט סיכונים של שחיקה ופגיעה. בשורות הקרובות נסקור בפניכם שלוש בעיות בוושט ואת הסיבות הגורמות להן.

 

מחלת החזר קיבתי-ושטי

הוושט הינה איבר שנמצא בין בית הבליעה לבין הקיבה שהתנאים בה חומציים מאוד. הוושט רגישה מאוד לחומציות וכאשר מיצי קיבה מגיעים לרקמה זו (תופעה הקרויה ריפלוקס), מופיעים תסמינים שונים שיכולים להיות מטרידים מאוד ואף מגבילים. התסמינים שעלולים להופיע אצל הסובלים מבעיית ריפלוקס ליחה, צרבות, קשיי בליעה, שיעול, ריח רע מהפה, צרידות ועוד. חשוב לציין כי במידה והתופעה הופכת לכרונית ולא מטפלים בה, הוושט עשויה לסבול מליקויים חמורים שונים, כגון אי ספיקה של השסתום, הצטלקויות וסיכוי גבוה להתפתחות תאים ממאירים ברקמה זו.

דלקות של הוושט (שלא על רקע ריפלוקס)

תנאים דלקתיים עשויים להיווצר בוושט גם מסיבות שלא נובעות מחדירת מיצי עיכול חומציים אליה. מקרים אלו כוללים למשל תופעות לוואי של תרופות מסוימות (סטרואידים, תרופות נוגדות דלקת מסוג NSAIDS ועוד), זיהומים חיידקיים או ויראליים ודלקות על רקע אלרגי (למשל, דלקת אאוזינופילית של הוושט, מה שנפוץ בעיקר בילדים).

 

הפרעות וושט מולדות

גם הפרעה מולדת יכולה לגרום לבעיות בוושט, מה שיכול להתבטא בוושט צרה מדי, התפתחות פיסטולה (קשרית) בין הוושט לקנה הנשימה או בעיות של צפידות או ריפיון יתר של השסתום בין הוושט לקיבה. הטיפול בבעיות אלו הינו על פי רוב כירורגי ומתבצע בחודשים הראשונים שלאחר הלידה.

 

כיצד מטפלים בבעיות בוושט?

בעיות בוושט מחייבות טיפול הולם שכן הביטויים הקליניים הינם מאוד מגבילים. מעבר לתחושות הצריבה ואי הנוחות בוושט, התסמינים כוללים גם קשיי בליעה וכאבים שיכולים להקרין גם לבית החזה. ניתן לטפל בבעיות בוושט באמצעות תרופות וניתוחים, כשמומלץ לשלב זאת גם עם רפואה אלטרנטיבית ובמיוחד עם רפואה סינית (התאמת תפריט תזונתי, שימוש בצמחי מרפא, טיפולי דיקור), שידועה מאוד ביעילותה בטיפול בנושא, ללא תופעות לוואי כלשהן.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: