סובלים ממחשבות טורדניות כלפי אדם מסוים? ייתכן וזו אובססיה

תוכן עניינים

זה מתחיל "בקטנה". פה ושם מתגנבת לראשכם מחשבה שלילית כלפי אדם כלשהו. "הוא מקנא בי", "הוא מנסה לגנוב את בת הזוג שלי", "היא רוצה שיפטרו אותי". אט אט, תדירות המחשבות הללו עולה. גם העוצמה שלהן גוברת. הן מתחילות לפגוע בתפקוד היום-יומי שלכם, מדירות שינה מעיניכם. נדמה לכם שהן פלשו למוחכם ולא מתכוונות לצאת לעולם. נשמע לכם מוכר? ייתכן מאוד כי אתם סובלים מהפרעת אובססיה.

 

אובססיה – הגדרת ההפרעה

אובססיה היא הפרעה נפשית המוכרת בעולם הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה כבר שנים רבות. בבסיסה, כאמור, טמונות מחשבות פולשניות וטורדניות, אשר השליטה עליהן אינה קיימת (או קיימת במידה מזערית) והן נוגעות לאדם או מספר אנשים. האבחנה כי מדובר באובססיה היא במידה והמחשבות נמשכות תקופת-מה (מספר שבועות לכל הפחות) ללא הפחתה משמעותית בתדירות שלהן ובהשפעותיהן על האדם הסובל מהן. הפרעת אובססיה לאדם מופיעה לרוב אצל מבוגרים (באופן די שווה בין המגדרים), אך עלולה להופיע גם בגיל ילדות ונוער.

 

מדוע חשוב לטפל בהפרעת אובססיה?

אדם הסובל מהפרעת אובססיה אשר טומנת בחובה מחשבות טורדניות ללא הרף על אדם מסויים, חווה פגיעה משמעותית בכל תחומי החיים. באופן פיסי, אנשים הסובלים מאובססיה שכזאת, יחוו לרוב עייפות קשה (שנובעת, בין היתר, מהקושי לישון זמן ממושך), קשיי ריכוז, קושי להחזיק משרה לאורך זמן, קשיים לימודיים, קושי בניהול זוגיות ועוד. לעיתים קרובות, יוצרת אובססיה לאדם גם מגוון רגשות נלווים שליליים, ביניהם חרדה (בעיקר אם המחשבות כוללות ניסיון פגיעה במושא האובססיה), אשמה, זרות וייאוש, לעיתים עד למצב של דיכאון קליני.

 

מה ניתן לעשות כדי לשוב לחיים נורמליים?

אם אתם חשים בסממנים של מחדבות אובססיביות, התעודדו! שכן בימינו יישנם פתרונות מקצועיים נפלאים אשר עשויים לחולל מהפך ולהעלים את אותן מחשבות לתמיד. נכון, מדובר בתהליך מתמשך, אשר בחלקו עלול להיות לא נעים (ככה זה כשנוברים במעמקי הנפש), אך התוצאות, במרבית המקרים, מוצלחות ומשנות את חייהם של הסובלים מהאובססיה.

 

על מנת אכן להצליח לטפל בהפרעה זו בצורה מיטבית, חשוב מאוד להתקשר עם פסיכואנליטיקאי מקצועי ומנוסה. איש מקצוע שכזה ידע כיצד לגרום לכם להיפתח, במטרה לזהות את הסיבות שגורמות לאותן מחשבות טורדניות להופיע ולפתור אותן. אפשרות נוספת היא טיפול CBT שבו תלמדו כיצד להתמודד עם אותן מחשבות כאשר הן מופיעות, מבלי לנסות להבין את הסיבות להופעתן. במקרים מסויימים ישולב גם טיפול באמצעות תרופות, ממשפחת נוגדות הדיכאון והחרדה.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: