תולעים אצל ילדים היא למעשה תופעה של טפילים במערכת העיכול שכן, ראוי לציין כי זיהום מערכת העיכול בתולים היא תופעה נפוצה בקרב ילדים, אך לעיתים אף עלולה להופיע אצל מבוגרים, ולא מדובר בהכרח על מצב המעיד על רמת היגיינה נמוכה או כל בעיה אחרת. למעשה, מדובר על זיהום נפוץ במיוחד, בישראל ובעולם כולו. זאת בעוד כי התסמינים של תולעים במעיים באים לידי ביטוי בדגדוג בבטן, אי נוחות, כאבי בטן או גירודים באזור פי הטבעת. על כן, חשוב לזכור כי עלולות התולעים, כאשר הן נודדות לאזור פי הטבעת, לגרום לילדים לנדודי שינה ולנקישת שיניים בשינה.
איך זה נראה?
יש מספר סוגים שונים של תולעי מעי, בעוד כי השכיחות ביותר הן למעשה תולעי המחט אשר נקראות גם תולעי סיכה. מדובר על תולעים קטנות בצבע לבן, שאורכן נע בין 2 ל-10 מילימטרים, והן דקות כעובי מחט. תולעת המחט היא תועלת שחיה במעי הגס, ובעת בה היא כבת חודש, היא מתחילה לנדוד לאזור פי הטבעת, ושם היא מטילה כמות נרחבת של ביצים. את ביצי התולעת ניתן לראות רק באמצעות מיקרוסקופ, אך את התולעים עצמן ניתן לראות בעין.
אבחון תולעים אצל ילדים
ישנן מספר דרכים לביצוע אבחון של תולעים אצל ילדים, ביניהם:
- בחלק מהמקרים, ניתן לבצע את האבחון על סמך הסיפור של המטופל, בין אם מדובר על תחושת גירוד או דגדוג באזור של פי הטבעת, או לחילופין בעקבות דיווח שבן משפחה או חברים מהסביבה סובלים מתולעים.
- באמצעות בדיקה של פי הטבעת, ניתן לאבחן את תופעת התולעים שכן, בעת בה ילד מתלונן על גירודים בפי הטבעת, יכול ההורה לבדוק את האזור באמצעות שימוש בפנס על מנת לנסות ולהבחין בתולעים.
- במצבים מסוימים, ניתן להבחין בהופעתם של התולעים בצואה.
כיצד ניתן לטפל בתופעת תולעים אצל ילדים?
השיטה הנפוצה ביותר לטיפול בתופעת תולעים אצל ילדים היא באמצעות שימוש בכדור או לחילופין בסירופ ורמוקס שכן, מדובר על תרופה שניתן להעניק לתינוקות החל מגיל חצי שנה, בעוד כי המינון נקבע על ידי רופא ילדים. על כן, לאור העובדה כי הביצים והתולעים הצעירות רגישות הרבה פחות לתרופה הזו, ההמלצה המרכזית תהיה לחזור על הטיפול אחת לשבוע לאחר נטילתה של המנה הראשונה שכן, בדרך הזו ניתן גם לטפל באותן התולעים שחמקו מהטיפול הראשון. למעשה, התרופה קוטלת את התולעים בפרק זמן קצר במיוחד, ומיד לאחר מכן נעלמים התסמינים. כמו כן, במידה ואינכם ממהרים לבצע שימוש בורמוקס, עומדת בפניכם האפשרות לבצע טיפול באמצעות תרופות סבתא לתולעים. בנוסף, מומלץ לכבס את הפיג'מה, את המצבעים וכן גם את המגבות בטמפרטורה של 60 מעלות לכל הפחות.