צפיפות עצם – איך מתבצעת הבדיקה בפועל?

תוכן עניינים

בין המחלות המאפיינות את הגיל השלישי היא אוסטאופורוזיס המכונה גם ”בריחת סידן“ ו“דלדול עצמות“. המחלה נוצרת כתוצאה מתהליך בו העצמות נשחקות. אמנם לא ניתן לרפא לחלוטין את המחלה, אך כן ניתן להאט את תהליך דלדול העצמות ואף לשפר באופן משמעותי את איכות החיים של החולים ולשם כך יש לבצע בדיקת צפיפות עצם.

 

מי מבצע בדיקת צפיפות עצם ואיך היא מתבצעת בפועל?

למעשה, מנתונים עולה כי אחת מכל 3 נשים שהפסיקו לקבל את הוסת החודשי ואחד מכל 5 גברים לאחר גיל 50, נמצאים בסיכון יחסית גבוה לחלות במחלה. בגילאים אלו תהליך פירוק העצמות מוגבר בהשוואה לתהליכי הבנייה שלהן ולכן נוצר מצב של חוסר איזון וירידה במסה. אנשים רבים בטוחים כי מבצעים את הבדיקה באמצעות אולטרסאונד, אך מדובר בבדיקת רנטגן פשוטה למדי. יחד עם זאת, מכיוון ואחוז השגיאות של בדיקה זו גבוה יחסית, עושים שימוש גם בגלי קול ושיטה נוספת המכונה DXA. שיטה זו מודדת את רמת הצפיפות של העצמות והיא נחשבת למאוד מתקדמת. מדובר בתהליך שאינו פולשני הנעשה באמצעות שתי קרני רנטגן שאורך הגל שלהן הוא שונה, מה שמאפשר חדירה אל נוזלים ורקמות. ככל שרמת המינרלים בעצמות גבוהה יותר, זה מעיד על כך שהעצמות בגוף חזקות יותר. את המדידות מבצעים בעמוד השדרה, באמות, בצוואר הירכיים, בעקבים ובאצבעות. אזורים אלה נחשבים לשכיחות גבוהה לשברים מסוג אוסטיאופורוזיס. הבדיקה נמשכת בממוצע חמש דקות בלבד.

 

 

חשוב לציין כי מדובר במחלה ”שקטה“ משום שהיא נוצרת בהדרגה ולרוב החולה לא יחוש כאבים. לכן, חשוב להיות במעקב, לבצע את הבדיקה בזמן כדי לשלול קיומם של שברים כבר בתחילת היווצרותם.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: