כל הסיבות והסימנים להופעת טיקים בפנים אצל ילדים

תוכן עניינים

כולכם ודאי מכירים ילדים שבסביבות גיל 5-6 פתאום יום אחד בהיר מופיעים להם טיקים בלי שום הזהרה או סימנים מקדימים. הכוונה בסוגי טיקים בפנים אצל ילדים לתנועות שאינן רצוניות כמו למשל מצמוץ, משיכה באף, צחוק, חזרה על מילה, קול שמגיע מהגרון, תנועות מתיחת של הידיים או הרגליים וכדומה. אמנם התנועות הללו הן חלק מהרפרטואר הרגיל מהתנועתיות של כל אדם אבל הן מופיעות ביתר.

 

למעשה, מדובר בתופעה שהיא די נפוצה ועד 10% מאיתנו יחוו אותה בשלב כזה או אחר של חייהם. לפעמים אנחנו גם בכלל לא שמים לזה לב. יחד עם זאת, לפעמים הטיקים כן נראים לעין ואז זה משהו שיכול מאוד להלחיץ חלק מההורים.

 

טיקים בפנים אצל ילדים – למה זה קורה?

מדובר בהפרעה שהיא התפתחותית. בדרך כלל בגילאי 5 או 6. במידה והתופעה הופכת להיות כרונית ולא חולפת מעצמה אז לעתים יש החמרה סביב גיל 10. עד העשור השני לחייו של הילד הוא יחווה ברוב המקרים הקלה מאוד גדולה. גם כשמדובר במה שמכונה תסמונת טורט, עדיין רוב הילדים יחוו אחרי גיל 20 בירידה בתכיפות ובחומרה של הטיקים. מה שמייחד את התסמונת הזו הוא שיהיו בה שני טיקים תנועתיים בשילוב עם טיק קולי.

 

יש ילדים שלפעמים הקול שהם מפיקים הוא קול מורכב והם צריכים להגיד ממש קללה אבל זה ממש כמו כל טיק אחר ואין מה להיבהל מזה. הגורמים לטיקים הם מנגנון שלא לגמרי ידוע. מה שכן יודעים הוא שמדובר במשהו שהוא גנטי וזה עובר בתורשה. גורמים סביבתיים כמו בזמן לחץ למשל, הטיקים יכולים להחמיר. אבל זה לא אומר שלחץ יכול לגרום לטיקים.

איך מטפלים בטיקים?

לא תמיד צריך לטפל בזה. זה מאוד תלוי במורכבות ובחומרה של הטיקים. ספורט למשל יכול מאוד לעזור בהקלה על טיקים. לא תמיד חייבים להעיר לילד אלא אם כן זה בא ממנו  באקט מקדים ואז לפעמים הוא יכול לשלוט בזה באמצעות טיפול פסיכולוגי.

 

 

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: