כיצד עוויתות בפנים וטיקים קוליים באים לידי ביטוי אצל ילדים?

תוכן עניינים

עוויתות בפנים, טיקים קוליים וסוגים נוספים של טיקים נחשבת לתופעה לא שכיחה במיוחד, ממנה סובלים 0.05% מכל האוכלוסיה. כדי להבין מתי יש צורך באבחנה של רופא מומחה ואילו טיפולים מתאימים לטיפול בתופעה חשוב קודם כל להבין מהם בכלל טיקים. למעשה, מדובר בתנועות מאוד מהירות שאינן רצוניות המפעילות כל מיני קבוצות שרירים בגוף ובפנים כמו העיניים, המצח, הצוואר, הפה, הידיים, הרגליים, הכתפיים ועוד. התנועות חוזרות על עצמן ופוגעות באיכות החיים ולעתים אף בביטחון והדימוי העצמי של הילדים ובני הנוער הסובלים מהן.

 

מתי זה קורה?

ברוב המקרים, טיקים מופיעים לפני גיל 20 ובשלבים מאוחרים יותר הם באים ונעלמים. קיימת שליטה מסוימת בהם אך היא מוגבלת וכאשר מנסים להתאפק ולא לבצע את הטיקים, זה עלול להוביל לגל שבו התנועות יוגברו משמעותית. מנתונים עולהכי התופעה פוגעת בעיקר בילדים ובני נוער בין הגילאים 6-16, כאשר היא שכיחה פי 3 אצל בנים, יותר מאשר אצל בנות. חשוב להבחין בין טיקים שבאים וחולפים, תופעה שנעלמה עם הזמן ואיננה חמורה לבין תסמונת טורט המאופיינת בטיקים מסוגים שונים בחומרה גבוהה, תדירות אינטנסיבית ובשילוב של כמה סוגי טיקים.

 

מה נחשב לטיק?

טיקים יכולים להיות תנועתיים או מוטוריים והם יכולים להופיע בכל קבוצה של שרירים שיש בגוף שלנו, כולל שרירי הפנים. מצמוץ של העיניים, תנועות מהירות של הפה, רקיעות ברגליים, תזוזות חזקות של הראש, אנחות, רחרוח, שיעול, נהמה, יריקות, כחכוח בגרון – כל אלה נחשבים לטיקים.

 

מדוע זה קורה?

לא ידוע באופן ודאי וברור המקור להיווצרות הטיקים, אבל כן יודעים שמדובר בשילוב בין גורמים סביבתיים לגורמים תורשתיים. הגורם הדומיננטי נוירולוגי וקשור לשיבוש שנוצר בפעילות הורמונים עצביים במוח שמעודדים הופעה של הטיקים. בזמני לחץ, עייפות או התרגשות יש לטיקים נטייה להתגבר. מחקרים רבים מראה כי יש קשר ישיר בין טיקים לגנטיקה וכאשר קיימת בעיה של קשב וריכוז לצד היפראקטיביות, הסיכוי להופעתם עולה. אצל ילדים עם פיגור, אוטיזם או כאלה שעברו טראומה או פגיעה מוחית, גם כן יש נטייה לתופעה.

איך ניתן לטפל?

כאמור, טיקים לא תמיד קשורים לתסמונת טורט וכשמופיעים טיקים בפנים אצל ילדים, לרוב הם חולפים מעצמם. יחד עם זאת, טיקים כן יכולים להיות משולבים עם כל מיני הפרעות בתהליך ההתפתחות התקין של הילד, קשיים רגשיים וכדומה. לא תמיד יש צורך לטפל בטיקים ולפעמים הם מאוד חלשים, לא פוגעים בתפקוד השגרתי של הילד ולמעשה, רוב הילדים בכלל לא יהיו מודעים להופעתם והם ממשיכים בחייהם כרגיל. לעומת זאת, כאשר לטיקים נלווים כל מיני סוגים של קשיים ובעיות רגשיות, כן כדאי לפנות לטיפול במטרה להקל על המטופל ולאפשר לו להתמודד עם תגובות הסביבה בצורה טובה יותר. ההורים גם כן צריכים לעבור הדרכה ולהיות מלווים בתהליך תמיכתי. הערות, ביקורת ועונשים על טיקים תוביל להחמרה של המצב גם בהיבט הפיזי, וגם בהיבט הרגשי. קיימים סוגים שונים של טיפולים הן לטיקים והן לתסמונת טורט ביניהם טיפול רגשי, טיפול פסיכולוגי, טיפול התנהגותי, טיפול משולב, טיפול באמצעות תרופות, טיפול באומנות, טיפול באמצעות תזונה, פעילות גופנית לצד טיפולים מעולם הרפואה המשלימה כמו טיפולי מגע ודיקור.

 

כמה טיפים חשובים להתמודדות עם טיקים

  • קבלו ייעוץ או הדרכה מבעל מקצוע מתאים בנושא ויישמו את הנאמר
  • עדכנו את הגורם המחנך בין אם זו גננת או מורה
  • חסכו בשיפוטיות וביקורת
  • הכילו את הילד קבלו אותו כפי שהוא ותמכו בו
מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: